16 de març 2009

OFIMÀTICA PER A TOTS I TOTES

Foto per: Wade Rockett (a Flick'r)



Estava promès. En aquest post xerrarem del paquet d'ofimàtica, com havia dit amb anterioritat. I aquest paquet no és altre que OpenOffice.

Us transcic la descripció que apareix al web de Softcatalà. Trob que és acurada i segurament jo no ho podria dir amb millors paraules:

"L'OpenOffice.org és un paquet ofimàtic lliure amb el qual podem crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar agradables presentacions, produir dibuixos espectaculars i moltes altres coses. Disponible en català i moltes altres llengües per a Windows, Linux i Mac. És compatible amb molts formats ofimàtics, entre els quals els del Microsoft Office. Utilitzat en entorns domèstics, acadèmics i empresarials.

Inclou els següents mòduls:

-Writer, el processador de textos. És una potent eina per a crear documents professionals, informes, butlletins de notícies i prospectes. Podeu integrar fàcilment imatges i esquemes en els documents i crear des de cartes de negocis fins a llibres sencers amb esquemes professionals, així com també crear i publicar continguts per a llocs web.

-Calc, el gestor de fulls de càlcul. És un complet gestor de fulls de càlcul amb una presentació agradable de les dades. Calcula, analitza i visualitza les vostres dades d'una forma ràpida i fàcil. Utilitza funcions avançades per a realitzar anàlisis de dades sofisticades i eines de construcció d'esquemes per a generar esquemes excepcionals en 2D i 3D.

-Impress, per a presentacions. És el camí més ràpid i potent per a crear presentacions multimèdia efectives. Les vostres presentacions ressaltaran d'allò més amb els efectes especials d'animació i les impactants eines de dibuix.

-Draw, el programa de dibuix. Podreu realitzar tota mena de gràfics, des de diagrames senzills fins a dibuixos en 3D i efectes especials.

-Base, un mòdul de base de dades capaç de crear aplicacions de bases de dades autocontingudes, portables i multiplataforma. Els fitxers autocontenidors de bases de dades portables són possibles gràcies a la utilització del motor de base de dades HSQLDB, implementat en Java, que permet que la compatibilitat i la funcionalitat de plataformes entre els usuaris de GNU/Linux, Mac OS X, Microsoft Windows i Sun Solaris sigui completa.

-Math, programa que ens permet treballar amb fórmules matemàtiques que podem inserir a la resta de programes del paquet (com el Writer o l'Impress).

-Correcció de català. L'OpenOffice.org duu de sèrie un corrector ortogràfic de català disponible en tots els programes del paquet."

També duu corrector de castellà.

FONT: http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:OpenOffice.org


Què te de bo l'OpenOffice? Fonamentalment que és gratuït (es pot descarregar des d'internet), i que la seva còpia i distribució són perfectament legals. A banda d'això, realitza pràcticament les mateixes funcions que altres paquest de pagament. A més, és compatible amb Microsoft Office, que és potser el paquet ofimàtic de pagament més popular.

Open Office permet obrir pràcticament qualsevol document de Microsoft Office (a partir d'ara abreujarem amb MO), i no només això, ens permet guardar documents en els seus formats. Això què vol dir? Vol dir que si jo tenc instal·lat l'OpenOffice al meu ordinador i creo un document, a l'hora de guardar-lo, ho puc fer com si fos un document de MO que, per tant pot ser llegit per aquest paquet. Com que a moltes bandes tenen instal·lat MO (de pagament, si no s'ha descarregat i/o instal·lat de manera ilegal), fent-ho així ens asseguram que pugui esser llegit en la majoria d'ordinadors, incloent aquells que ja han optat per l'OpenOffice.

Només us puc dir que el proveu. El vostre bibliotecari ja duu uns anys treballant amb OpenOffice i, sincerament, no el canviaria de moment per un altre.


Podeu trobar la descàrrega d'OpenOffice als enllaços de Programari lliure d'aquesat blog. Tot i això, si voleu visitar directament la pàgina d'OpenOffice (en anglès, tot i que podeu visitar des d'allà els projectes de suport de moltíssimes llengües), la trobareu AQUÍ.


Aviat obrirem un diàleg en el nostre fòrum sobre l'OpenOffice on podreu vessar els vostres comentaris i dubtes.


Fins una altra.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada